apa-alcalina1

Din 5 motive:

  1. Apa este fundamentul vieții
  2. Aquarionul este cel mai avansat ionizator din lume
  3. Apa de la robinet nu este potabilă
  4. Apa îmbuteliată ne dă motive mari de suspiciune și îngrijorare
  5. Raportul calitate / preț = avantajos = beneficii pe termen nelimitat.

 

Apa este fundamentul vieții

√Apa este minunea care aduce și menține viața. Tot ce este viu conține apă. Corpul uman conține apă în proporție de 70% (copil mic 80%, vârstnic 60-65%). Scăderea în organism a volumului apei cu 2% poate duce la tulburări de memorie, scăderea atenției, uitarea chiar a unor simple calcule matematice; deshidratarea cu mai mult de 2 litri de apă din organism duce la moarte. Deci, fără apă viața nu ar exista. Din acest motiv o putem considera cea mai prețioasă comoară de pe pământ.

√Calitățile apei potabile. Apa bună de băut trebuie să fie:

  • incoloră (transparentă). Cu fier este roșie, cu alge este verde, cu argilă este galbenă, cu nisip sau bacterii este tulbure.
  • inodoră (fără miros). Mirosul sau gustul sunt legate de prezența unor impurități.
  • insipidă (fără gust): de pământ (mâl), fără gust amar (datorat sărurilor de Mg), fără gust de cerneală (datorat Fe), fără gust dulceag (datorat nitraților).
  • cu un TDS (talonul de substanțe organice și anorganice dizolvate într-un lichid sub formă ionizată moleculară și sub formă microgranulară) care, potrivit reglementărilor OMS (organizației mondiale a sănătății), trebuie să fie minim 100 mg / litru și optim între 200 – 400 mg / litru. Deci este greșit să consumăm numai apă minerală (carbogazoasă sau degazeificată) sau apă superfiltrată, lipsită de minerale, precum apa distilată. Ea trebuie să conțină minerale între 100 – 400 mg / litru.
  • cu o temperatură de 10 – 14°C.

De ce apa alcalină?

Apa alcalină este cel mai important și la îndemână antioxidant. Ea trebuie să asigure un potențial de reducere al oxidării (POR) optim pentru celulele organismului uman. Prin urmare pH-ul ei (alcalin, sau acid) este vital în procesul de oxidare al celulelor (îmbătrânirea lor este influiențată direct de pH-ul apei). Degradarea celulară poate fi încetinită, cu ajutorul apei alcaline (cu un pH > 7, ridicat), sau accelerată cu apa acidă (cu pH < 7).

Cu alte cuvinte, dacă ne-am menține cantitatea optimă de apă din organism și aceea ar fi susținută cu apă alcalină ionizată, am avea o viață mai lungă și ne-am menține tinerețea mai mult timp. Dar, ce ar fi dacă am avea posibilitatea să transformăm apa de la robinet direct în apă alcalină? (Fiecare înghițitură de apă să fie un puternic antioxidant?)…

√Rolul (sarcinile) apei în organism:

  • ajută la absorbţia nutrienţilor din alimente,
  • dizolvă şi îndepărtează substanţele produse în timpul metabolismului,
  • joacă un rol crucial în menţinerea constantă a temperaturii corporale (evaporare, transpiraţie),
  • protejează cele mai importante organe,
  • reglează nivelul de electroni şi protoni din celule,
  • este indispensabilă pentru numeroase procese fiziologice.

√Deshidratarea. Deshiratarea apare când nu reușim să înlocuim toată apa care se pierde în timpul activităților zilnice. Deshidratarea cu pierderea a > 2 litri poate duce la moarte.

La sugarii și copiii cu vârste de sub 2 ani, este esențial să se asigure o hidratare adecvată, deoarece deshidratarea este frecventă și poate avea consecințe grave. Un copil deshidratat pierde în greutate, plânge și țipă mult, este anxios, poate face temperatură (peste 37°C ) și urina este închisă la culoare. La primul semn de deshidratare, trebuie consultat medicul pediatru. Deshidrataea cronică apare când mici cantități de apă nu sunt înlocuite zi după zi. La adulți, acest lucru face ca simptomele de deshidratare să fie confundate cu boli. Astmul, artrita, boli de sânge, boli digestive (hiperaciditate) și multe dureri cronice sunt adesea o indicație de deshidratare cronică și raționalizare a apei în organism.

Mulți oameni beau băuturi cu cofeină sau alcool. Aceste substanțe cauzează o pierdere substanțială, decât un câștig de apă în corp.

Toate căile de detoxificare din corp (ficat-colon, rinichi-vezică, piele-transpirație, plămâni-respirație și sistemul limfatic) necesită apă. Când apa nu este suplimentată din abundență, deșeurile (substanţele produse în timpul metabolismului) se acumulează în fluidul intercelular și toate căile de detoxificare devin leneșe. Totuși, corpul este ingenious. Se adaptează întotdeauna. Sub stresul deshidratării, el va găsi locuri de stocare a toxinelor unde nu vor interfera imediat cu procesele critice vitale. Toxinele și deșeurile pot să ajungă în țesuturile grase, în articulații și ca depozite în artere. Pentru un timp scurt viața este păstrată, dar pe termen lung consecințele sunt evidente.

Nevoia (cantitatea) de apă / zi.

  • Un adult trebuie să consume 2 – 2,5 litri de apă / zi (35 – 40 ml / kg).
  • Vara, nevoia de apă poate crește la 3 – 4 litri de apă / zi.

Obiceiul unora, de a nu consuma mai multă apă pentru a nu transpira sau a nu merge prea des la toaletă, este dăunător. Organismul are nevoie în permanență de provizii de apă pentru a elimina reziduurile metabolice solubile în apă.

√Nutriționiștii recomandă:

Pentru o hidratare corespunzătoare, pe lângă apă, este indicat consumul zilnic de legume și fructe. Pepenele, grefele sau piersicile sunt cele mai bune exemple de fructe care conțin o cantitate mare de apă.

√ «Mâncarea se bea, apa se mănâncă.» 

Mâncarea se bea

La o primă citire a titlului, oricine se poate răzgândi să parcurgă articolul, dar domnul profesor Mencinicopschi ne lămurește exact cum stau lucrurile cu adevărat în tot procesul ăsta minunat care se numeste digestie.

Deși cavitatea bucală face parte din sistemul nostru gastro-intestinal, rareori conștientizăm acest fapt. Sistemul nostru digestiv începe cu gura. Anatomo-fiziologic, cavitatea bucală (gura) este un organ complex și vital. Gura este în directă legătură cu nasul și, prin acesta, cu urechile. Gustul – savoarea – se formează numai dacă papilele gustative din gură cooperează cu receptorii de miros din nas. Gustul, aroma, savoarea alimentelor au un rol fiziologic deosebit de important în digestie.

Aromele (mirosul) sunt atât de importante încât pot vindeca sau îmbolnăvi aproape instantaneu. Pe aceasta se bazează aromaterapia, cunoscuta de mii de ani, dar de-abia astazi explicată științific. Mirosul este un analizor cuantic, întreaga ființă umană fiind o entitate cuantică.

Cavitatea bucală găzduiește aparatul masticator, dentiția, care la om este de tip omnivor, respectiv avem și incisivi, dar și canini (precum carnivorele), avem premolari și molari (precum ierbivorele). De sănătatea dentiției și a cavității bucale depinde în primul rând sănătatea întregului organism, căci digestia începe încă din gură.

Fără o prelucrare fizică temeinică a alimentelor (mărunțirea și fluidizarea mâncării solide) și impregnarea acestora cu salivă, un lichid biologic extrem de complex pentru formarea bolului alimentar, nu poate exista o digestie eficientă a glucidelor complexe (amidonuri). În salivă se secretă enzima ptialina (amilaza) care începe digestia amidonului. Pâinea bine mestecată în gură devine dulce, amidonul este transformat în glucoză, o parte din aceasta fiind absorbită direct în sânge și oferind imediat hrană și energie creierului.

Așadar, domnul profesor nu glumește deloc când spune că mâncarea se bea, pentru că alimentele solide trebuie mestecate până devin fluide, pentru o bună digestie și absorbție a nutrienților.

Stomacul omului nu poate prelucra mai mult de o mâncare concentrată odată. Orice aliment care nu este fruct sau legumă crudă este mâncare concentrată. Stomacul produce sucuri gastrice în momente diferite și având compoziții diferite, în strânsă corelație cu tipul proteinelor ce urmează a fi digerate, neputând face față unor asocieri de proteine, sau asocieri de proteine cu carbohidrați, etc.

Țineți astfel cont de următoarele:

  • Mestecați temeinic alimentele până la fluidizarea alimentului solid (minim 20 mișcări masticatorii).
  • Nu mâncați niciodată mai mult de un singur aliment concentrat la o masă și respectați combinațiile alimentare.
  • Nu beți apă imediat, înaintea, în timpul sau după masă pentru a nu dilua sucurile digestive și a nu perturba digestia!

Apa se mănâncă

Țin să vă reamintesc că apa este singurul lichid care hidratează eficient organismul și potolește fiziologic setea, asigurându-i totodată și un aport semnificativ de minerale.

Niciun alt aliment fluid (băuturi industriale, lapte s.a.) nu poate înlocui apa pe termen lung fără să producă tulburări metabolice și afectarea sănătății.

O hidratare adecvată permite menținerea bunei funcționări a rinichilor, prevenind patologii de tipul infecțiilor urinare, cancerului de vezică urinară sau de colon. De asemenea, procesele metabolice se desfășoară normal, arderea alimentelor și detoxifierea corpului se fac eficient, sănătatea și aspectul pielii rămân tinerești, performanțele fizice și cognitive sunt optime.

Prin a „mânca” mai degrabă apă se înțelege că ea trebuie sorbită câte puțin, plimbată prin gură pentru a se amesteca cu saliva și abia apoi înghițită. Astfel, apa vă va hidrata perfect și, în plus, nu veți avea senzația imperioasă de a urina imediat. Apa, pentru a putea fi reținută în corp și a-l hidrata, trebuie să fie plimbată prin gură ca și cum ar fi mâncată, pentru a se amesteca cu saliva, care îi scade tensiunea superficială de la 73 dyn/cm (valoarea medie) la 45 dyn/cm – valoarea tensiunii superficiale a lichidelor biologice (sânge, limfă).

Ajunsă la 45 dyn/cm, apa va putea fi folosită de către organism la adevarata ei valoare și în scopul pentru care a fost creată – acela de a hidrata celulele.

Respectați cu strictețe sfaturile de mai sus, alături de cele mai importante criterii de alegere a unei ape bune pe care le găsiți mai jos. Nu veți da greș astfel în a vă menține un nivel optim de hidratare a organismului.

  • Apa trebuie să fie integrală – nu se supune proceselor de distilare, osmoză, ionizare etc.
  • Apa trebuie să fie pură, deci nu trebuie să fie contaminată cu virusuri, bacterii, ouă de paraziți, alge toxice, sau contaminanți fiziochimici cum ar fi metale grele, reziduri de pesticide sau reziduri de îngrășăminte chimice. De asemenea, apa nu trebuie să fie contaminată cu antibiotice (care pot ajunge în straturile de apă freatică sau în straturile de suprafață).
  • Apa trebuie să aibă o concentrație scăzută de nitrați și nitriți.
  • Apa trebuie să conțină săruri. Apa potabilă din punct de vedere al concentrației de săruri minerale începe de la o concentrație de 40-50 de mg până la 1500 de mg de săruri la litru. În acest interval avem de-a face cu apa plată, care este o apă oligominerală, iar între 500 și 1500 mg de săruri la litru vorbim de apa minerală.

Atenție la păstrarea ambalajului! Apa ambalată la PET poate, dacă este ținută la lumină și căldură, să se impurifice cu ftalați, iar în cazul ambalajelor de policarbonat se poate impurifica cu bisfenol A – două substanțe cu efecte foarte grave asupra sănătății, mai ales asupra generațiilor tinere.

Și, nu în ultimul rând, poate că a sosit momentul să aflați că apa este mult mai mult decât știm cu toții. Dacă nu ați auzit încă de Masaru Emoto și studiile sale, vă invităm să urmăriți acest mic interviu care vă va arăta o nouă perspectivă asupra apei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *